Jag har aldrig varit särskilt intresserad av idrottsböcker. Självbiografier av fotbollsspelare är inte något som jag direkt kastar mig över.

Två idrottsböcker kan jag dock rekommendera: Bästa fotbollsboken i romanform är Dragningen av författarteamet Bertil Ahl (Anders Lönnbro & Lars-Göran Nilsson). Den kom ut 1978 och handlar om Göteborg, politik, fotboll och kärlek. Träningslägret i Halmstad som urartar fullständigt ger för en utomstående antagligen intryck av att vara överdrivet, men inte för oss som varit med… Boken skildrar småklubben IK Hagen, sannolikt pseudonym för BK Häcken, som inte nöjer sig med att vara kvar i de lägre divisionerna, och priset som krävs.

Nummer två är I huvudet på John McEnroe av Tim Adams. En tunn pocketbok med ett innehåll utöver det vanliga. Det är en sorts psykologisk analys av en man som försöker provocera sin omgivning till att hata honom. Men så möter han Björn Borg som inte går in i provokationerna, och väljer att inte hata.

—————–

Härutöver kan nämnas Vad jag pratar om när jag pratar om löpning av Haruki Murakami, Grenoli av Eva af Geijerstam samt Förbannade Gais – 30 år av underprestation av Robert Lindberg & Patrik Persson.